Är det svenska nätfenomenet slut?

Sverige gick upp i någon sorts internationell ledning tillsammans med Silicon Valley när det gäller framgångsrika företag på nätet. Kommer det ta slut på samma sätt som den svenska pokerboomen?

Sverige låg i framkant rejält när det gäller nätpoker. Stora svenska bolag som Ongame (senare Bwin), Betsson, Unibet, Netent och så vidare byggde sina framgångar på en snabbt växande europeisk pokerhobby. Många av dessa går fortfarande bra trots pokerboomens tillbakagång men nu i första hand med casinospel. De gav dessutom utrymme för en lång rad andra aktörer som inte är lika kända men likväl framgångsrika. Poker.se som driver trafik till nämnda företag är bara ett i raden av företag som tjänat sina pengar genom att ta rygg på spelbolagen. Reklam-TV och många dagstidningar har fått en rejäl hacka av riktigt stora reklambudgetar.  

Vi har haft en liknande eftersläng med spel, vi tänker här på King, Mojang och andra spelföretag. Det är klart att de här har mått bra av att finnas i en "speltung" svensk miljö. Har de samma kraft som pokern att driva utvecklingen framåt?

Pokerboomen har ebbat ut, intresset både i Sverige och resten av världen är inte alls vad det en gång var. Marknaden har kommit att domineras av en enda jätte. Pokern har alltså fått stryka på foten för annat spelande. Kan det nya spelandet bli långsiktigt och kan Sverige behålla en position som ledare?

Många menar att det svenska spelundret, som började med pokerboomen, kom av företagsdatorerna. Ni kommer ihåg hemdatorn som hamnade i nästan varje svenskt hem genom skattemässigt fördelaktiga köp. Det här gav grunden till en god datorvana hos en stor andel av svenskarna. Tillsammans med en rejäl utbyggnad av internet, både med fiber och snabbt uppväxlade telefonledningar gav det här gemene man i Sverige en stark ställning när det kom till kunskap om datorer.

Staten gjorde alltså stora satsningar på datoranvändande och kunskap men är det verkligen anledning och innebär det i så fall att nu när övriga länder kommer ikapp att Sverige återigen kommer få vara ett litet land?

Den här bloggaren tror inte det. Sverige har alltid varit ett entreprenörsdrivet land, trots staten, inte tack vare den. Det tyder på goda möjligheter att fortsätta detta även i framtiden. Min slutsats är att Sverige kommer stå sig väl även i den nya tuffare konkurrensen. Vad tror du?