Bygga egen dator - bra att veta

Paketdatorer och laptops är väldigt vanliga alternativ för datoranvändare idag, men det finns fortfarande många som väljer att bygga ihop sin egen dator. Anledningen till detta beror många gånger på att man tittat på paketdatorer och tänkt sig att man skulle vilja byta ut en sak mot en annan och liknande reaktioenr. Känner man detta kan det faktiskt vara smartare att sätta ihop en egen.

Prestandakrav

Det första man bör tänka på är vilken prestanda man är i behov av. Har man till exempel planerat hålla på med något väldigt krävande, som att rendera och redigera film eller spela de senaste spelen kommer man ju vara i behov av ett par komponenter med riktigt bra prestanda, som processor och grafikkort. Om ens plan inte inkluderar så krävande saker, som att bara spela enkla spel direkt i webbläsaren behöver man inte alls lägga ut lika mycket för dessa.

Hastighet

Hastighet är också något man bör tänka på när man köper datordelar. Mycket kommer naturligtvis bero på hastigheten av ens internetuppkoppling när det kommer till allt som måste skickas däröver. Men när processer och arbetet sker endast i sin egen dator är man mer beroende av saker som processorn och hårddisken. Det är här som man kan få en klar fördel om man satsar på en SSD

Stömförsörjning

Ju kraftigare komponenter ens dator består av desto mer ström kommer de många gånger att behöva. Det är viktigt att man köper ett bra nätaggregrat som både kan leverera all ström nödvändlig, även när allt i datorn arbetar på max. Det kan kännas som man måste leka någon slags avancerad gissningslek när man kommer till detta steg, men det finns faktiskt räknare som kan göra denna process riktigt enkel. 

Storlek

En stationär dator är ju inte tänkt att flyttas runt som man gör med en laptop, vilket ju är varför de kan vara riktigt stora. Chassin kommer i tre olika kategorier:

  • Mini-tower
  • Mid-tower
  • Full-tower

Ju större man väljer desto mer valmöjlighet har man när det kommer till att välja komponenter. Ett full-tower chassi har utrymme för alla typer av komponenter, en midi-tower har utrymme för de flesta och ett mini-tower får plats med ett antal specifika komponenter.