Datorutrustning för digitalfoto

Idag är alla fotografer tack vare billiga och högkvalitativa digitalkameror. Men vilken datorutrustning behöver man om man vill ta sin fotografering steget längre? Vad bör man tänka på när det kommer till efterarbetet av bilder?

Skrivare och framkallning

Bläckskrivare är idag både extremt billiga och kan dessutom leverera riktigt bra resultat. Det som man dock bör köpa till för så bra resultat som möjligt är en kalibrator. Med denna kan man kalibrera både skrivaren och och skärmen för att se till att de matchar. På så sätt kan man få utskrifter som på papperet ser precis lika bra ut som på skärmen.

Om man planerar att göra mycket utskrifter eller inte har något annat behov av en egen skrivare så kan det vara mycket bättre att beställa bilderna online. Beställer man sina förstoringar online så finns det dessutom helt andra möjligheter till riktigt stora format och intressanta material. Man kan hitta leverantörer som skriver ut på allt från plexiglas till det allt mer populära målarduk.

Mjukvara

Innan man framkallar sina bilder så bör man gå igenom och redigera dem. Framförallt färgerna är något man bör ta kontroll över. För att det skall fungera bra så krävs det dock även att man har en bra och kalibrerad skärm. För att kalibrera skärmen korrekt så behövs det som med skrivaren en kalibrator. Dessa finns i prisklasser från under tusenlappen till varianter som kostar tiotusentals kronor. 

Den vanligaste mjukvaran att använda när man redigerar bilder är Adobe Photoshop eller Adobe Lightroom. I den senare kan man främst redigera färger medan den förstnämnda är betydligt mer kompetent än så. 

Skärmar

Vid val av skärm så bör man se till att välja en variant som kan visa så mycket som möjligt av vald färgrymd. De vanligaste färgrymderna som brukar användas är sRGB och Adobe RGB. Hur stor del av dessa färgrymder som en skärm klarar av att visa skriver man ut i procent.