Framtiden för VR

Virtual Reality, eller VR som vi brukar kalla det nuförtiden, är något som har har funnits sedan ganska länge tillbaka. Det har dock varit mer uppmärksammat på senare år då stora företag har investerat enorma summor i dess utveckling för olika ändamål. Spel är ett område man hör väldigt mycket om, men det är fullt möjligt att framtiden för VR blir betydligt mer fokuserat på andra håll.

Utbildning

När jobb inkluderar hanteringen av väldigt dyr och potentiell farlig utrustning har man länge varit tvungen att förlita sig på teoretisk kunskap innan man ens kommer i närheten av att använda dessa. Men med hjälp av VR kan man köra simulatorer som är specialtillverkade för en typ av utbildning. Här finns inga konsekvenser för misstag och de som utbildas kan bättre lära sig hanteringen av utrustningen utan oro.

Sjukvård

Läkare och annan sjukhuspersonal är också några som kan tjäna stort på användandet av VR, men även patienterna de behandlar. Man har bland annat funnit tecken på att man kan sänka fallskador bland äldre med hjälp av VR genom en säkrare form av rörlighetsträning. Det har även använts för att förbättra kirurgers förmåga att utföra operationer på hjärnan genom applikationer av diagnostiska bilder från datortomografi och ultraljud för att bygga upp 3D-modeller av patienters anatomi.

IT

VR har också ett stort användningsområde vid utvecklingen av komplexa system. Genom att utforska system och modeller som byggs i 3D från insidan kan utvecklare få en bättre uppfattning om hur modellen faktiskt fungerar. Detta är bland annat något som med fördel har använts inom stadsplanering, arkitekturbranschen och flygindustrin. VR kan i utvecklingen bland annat göra det enklare att hitta potentiella brister och därmed spara både tid och pengar, men framför allt lösa problem innan det är för sent.