Laptop eller stationär dator?

Den stora frågan när man ska köpa en ny dator är alltid den samma. Ska jag köpa en laptop eller en stationär? Det kan vara svårt att bestämma sig vad man vill ha och varför det ena är bättre än det andra. Ofta så beror det helt på vad man använder datorn till. I texten nedan får du några tips om vilken sorts dator man borde välja.

Som sagt så handlar allt om vad du ska använda din dator till. Om du reser runt mycket och mest använder datorn till att skriva och surfa på nätet passar en laptop dig bättre än en stationär men om du däremot vill ha en stark speldator som klarar av de senaste spelen med bäst grafik så passar en stationär dator dig bättre.

Några saker man dock kan tänka på är då stationära datorer ofta är dyrare än bärbara laptops så håller de också längre. När en stationär börjar bli föråldrad kan man uppgradera den och köpa nya komponenter till den men när en bärbar dator börjar bli dålig eller sluta funka måste man köpa en helt ny dator. Därför är stationära datorer på ett vis en slags investering.

Stationära datorer tar dock upp mycket mer plats än bärbara och är så klart mindre flexibla. En annan nackdel med stationära datorer är att de drar mycket mer ström och är därför sämre ur ett miljöperspektiv.