Säkerhetsprogram till datorn

När det kommer till att hålla din dator skyddad så är det lite svårt med att se till att du är 100% skyddad. Trots allt så är det inte bara virus man behöver skydda sig emot. Som tur är så finns det många olika program som kan skydda dig mot de flesta typer av hot.

Antivirus är troligast det vanligaste typen av skyddsprogram och har du en Windows dator eller en Mac dator så kommer du att behöva ett antivirus. Men vad är ett virus då? Det kan vara en rad olika typer av skadlig programvara. Allt ifrån en trojansk häst som döljer sig bland dina filer och samlar data som den sedan skickar iväg. Dessa heter trojansk häst just för de döljer sig för något de inte är.

En annan variant av ett vanligt virus är nätmasken eller internetmasken. De kallas så för deras förmåga att sprida sig som en mask parasit. De flesta är harmlösa och är oftast försök till att skapa en mask som kan sprida sig. Däremot de som är mycket värre används ofta för att göra så kallade “zombiedatorer”. Dessa datorer används för att svärma ett datorsystem genom att försöka få kontakt med en dator eller ett nätverk. Detta leder till en överbelastning i systemet.

Ett annat skyddsprogram som alla datorer har är brandväggen. Den fungerar som en dörrvakt för ett hus. Alla program som vill använda Internet behöver gå via brandväggen och alla program får en egen dörr. Detta gör brandväggen till en bra skyddsåtgärd men den är oftast begränsad i vad den kan skydda emot. Man behöver nästan alltid komplettera detta med ett antivirus.