Ta hand om din elektronik

Elektroniken är något som vi lägger allt mer pengar på. Oavsett om det är den senaste mobilen, en 4k HDR TV eller en ny kyl så finns det steg man kan ta för att öka dess livslängd.

Mobilen

Den smarta mobiltelefonen har snabbt blivit något i var mans äga efter att Apple lanserade sin iPhone för idag snart tio år sedan. Innan dess var den mer eller mindre deligerad till affärsmän eller tekniker som alltid behövde kunna hålla sig uppdaterade och kommunicera via internet och e-mail. 

Även om smartmobilerna har otroligt många fördelar så har de inneburit ett nytt problem, de är inte lika tåliga. Tack vare dessa tunna konstruktion och stora glasskärmar så är det lätt hänt att skrämen blir repad eller spricker. För att skydda sig mot detta så brukar den bästa lösningen vara att köpa sig ett bra fodral från antingen tillverkaren själv eller någon tredje part. På så sätt minskar du risken att mobilen skadas om du råkar tappa den eller när du förvarar den i fickan eller väskan. 

Stationär elektronik

När det kommer till all den stationär elektronik vi har våra hem så finns det en hel del andra åtgärder man kan ta till för att skydda sig från allt för stora skador. De vanliga problemen man då kan möta på(bortsett från möjligtvis fysiska skador om de står ostadigt) är skador orsakade av elnätet. Det kan handla om att åskan slår ner och letar sig igenom kablarna in i huset och din elektronik. 

Tidigare var lösningen på detta att man helt enkelt drog ut elektroniken om det började åska. Problemet med detta är dock att allt fler saker i huset innehåller känslig elektronik. Till och med kyl och frys kan idag många gånger ha en mikrodator i sig och med det vara känsliga för åskskador. Då dessa hela tiden måste vara på så blir lösningen istället att man skaffar sig ett bra åskskydd. Åskskydden kallas även för inledningsskydd och monteras mellan husets el och telefonisystem och omvärlden. På så sätt blir hela huset och all elektronik skyddad.

Om man har en stationär dator där man brukar arbeta med viktiga saker på så kan det vara väl värt att även investera i en UPS. UPS står för "Uninterruptible Power Supply" och är förenklat ett batteri som man fäster mellan datorn och vägguttaget. På så sätt så kan datorn även köras ett tag efter att strömmen går ner. Man har tid att spara det man arbetar på och helt enkelt göra klart det man behöver.