Tips inför köp av dator

Datorer är precis som många andra teknologiska prylar när det kommer till livslängd. Inte för att de nödvändigtvis går sönder efter ett viss tag, det handlar mer om att de blir omoderna och hänger inte med i utvecklingen. Av denna anledning kommer man att behöva en ny dator efter ett antal år. Exakt hur länge beror på hur bra datorn var när man först köpte den och vad man använder datorn till. 

Det första man kan tänka på är om man ska köpa en stationär dator eller en laptop, båda har sina för- och nackdelar. En laptop är ju till exempel väldigt lätt att ta med sig, men till skillnad från en stationnär datorn kommer man inte att kunna uppgradera den. En stationär dator kan man ju dessutom bygga ihop själv om man vill, då kan man se till att skräddarsy den efter sina egna behov, men den kan därför även lätt bli dyrare än en laptop. 

Hur krafttig datorn måste vara beror ju på vad man ska använda den till, tänker man mest ha den för att surfa, kolla mail eller spela pengaspel på nätet, något som har bliit väldigt populärt den senaste tiden, klarar man sig lätt med en billigare och inte så värst kraftfull dator. Vill man dock spela de senaste spelen ett arbeta med videoredigering kommer man att att behöva något betydligt bättre.

Oavsett om man köper en laptop, en paketdator eller lösa datordelar, bör man alltid köpa dessa på nätet. Går man in i en butik på stan är enda chansen att hitta billigare priser om de har en rea eller utförsäljning. Detta beror på att det finns många alternativ för datorartiklar och man kan snabbt hitta de bästa priserna via jämförelsesajter.

Köper man inte en paketdator kommer man ju även behöva skaffa ett operativsystem, medan windows är det vanligaste finns det dock alternativ för de som inte har något emot att lära sig ett nytt.