Välja rätt laptop

För att få den laptop som verkligen passar en själv och ens behov finns det många aspekter att titta på. Här guidar vi er igenom vilka punkter man bör överväga för att bättre informera sig själv om köpet.

Prestandan

Det är flera komponenter i en dator som är involverad i prestandan. Processorn är den delen som sköter majoriteten av alla beräkningar som inte har med grafik och ljud att göra. Grafikkortet sköter 3d-beräkningar och är främst förknippad med spel, men mer avancerade program kan också kräva ett bra grafikkort, till exempel ett som sysslar med 3d-modellering.

Internminne är datorns arbetsminne och ju fler och mer avancerade applikationer man kör samtidigt desto mer internminne behöver en dator. En dator som då ska kunna klara av de senaste trippel-A spelen kommer att behöva prestera på i stort sett alla dessa områden, men en dator som bara ska användas för surf eller spela spel som är mindre krävande klarar sig ofta bra med billigare komponenter.

Storlek

Storleken på en laptop är dels en fråga om bärbarhet och användningsområde. Tänker man använda datorn till något som spel eller film kommer man mest troligt vilja ha en dator med ganska stor skärm. Om man endast söker en dator för att göra skolarbete/kontorsjobb på kan man klara sig riktigt bra med en mindre storlek. Skärmstorlekar mellan 15-16 tum är de vanligaste.

Anslutningar

Det finns mycket man kan koppla till en laptop idag och det gäller att tänker på detta vad gäller användningen av den. Vill man till exempel kunna koppla en bluetooth-enhet till datorn måste man ju se till att denna funktionen finns inbyggd. Vill man dock kunna koppla datorn till tv i vardagsrummet är det ju bäst att det finns en hdmi-port tillgängligt. Tänk också på hur många av USB-portarna som kan tänkas behöva användas på en och samma gång.

Batteritid

Batteritiden är ett väldigt vanlig klagomål på allehanda tekniska prylar idag, och laptops ligger helt klart långt upp på listan tillsammans med mobiler och surfplattor. Se till att alltid kolla på vad den förväntade batteritiden är, men tänk även på hur hårt datorn kommer att arbeta och att detta kan drastiskt sänka tiden. Längre batteritid kan ofta betyda en större och tyngre dator då batterier kan behöva vara ganska stor.